Interiéry HOPA

Jak namontovat kuchyňské lišty?

personKamil Šenk 28.11.2023

Pokud zařizujete novou kuchyň, je důležité věnovat pozornost nejen celkovému designu, ale i drobným detailům. Jedním z nich jsou třeba kuchyňské lišty. Tyto drobné prvky dodávají kuchyňským linkám eleganci a mají také praktický účel.

V tomto článku se podíváme na to, jak je správně a efektivně namontovat.

K čemu slouží kuchyňské lišty

Kuchyňské lišty jsou více než jen dekorativní prvky; hrají klíčovou roli v každodenních činnostech v kuchyni. Slouží jako ochranná bariéra k zakrytí mezer mezi linkou případně skříňkami a stěnou. Krom estetické celistvosti, kterou dávají celé lince, zabraňují vnikání prachu a vlhkosti do těžko dostupných prostor mezi skříňkami či u stěn. Tímto způsobem pomáhají udržení čisté kuchyně a chrání ji před vznikem prostředí, které láká parazity a plísně.

Příprava montáže a nářadí

Před započetím montáže si zajistěte správné nářadí. Metr, vodováhu, šroubováky a vruty, pokud lišta není nalepovací a čepovací pilku.

Měření

Přesné měření je základem úspěšné instalace kuchyňských lišt. Nejprve vodováhou ověřte, zda je linka umístěná rovně. Zaměřte si linku a odečtěte rozměry rohových a ukončovacích profilů. Na základě zjištěných rozměrů si seřízněte lišty na požadovaný rozměr.

Montáž lišt

Při samotné montáži je důležité postupovat pečlivě a metodicky. Každá lišta se skládá ze dvou částí. Rozdělíme je tedy a spodní část připevníme pomocí malých vrutů pracovní desce tak, aby přiléhala přímo ke stěně. (U lepených lišt spodní díl pečlivě nalepíte.) Vruty pevně utáhněte šroubovákem nebo vrtačkou, abyste zajistili pevné uchycení lišt. Následně vezmete horní díl, upevněte na něj vnitřní roh a výběžek na jeho spodní straně nasaďte na lyžinu spodního dílu lišty. Zatlačte a zacvakněte horní díl do spodního po celé délce. Závěrem nasadíte koncové záslepky.

Sledování přesného postupu a dodržení správných technik při montáži kuchyňských lišt může výrazně zlepšit nejen vzhled, ale i funkčnost. Vyberte si z naší nabídky těsnicích lišt za kuchyňskou linku a dalších příslušenství a v případě dotazů nás kontaktujte. Náš tým specialistů je vám vždy k dispozici, ochotný pomoci.

Rubriky článků:

Radíme

Radíme