Interiéry HOPA

Jak postavit plastový plot?

personKamil Šenk 19.6.2023

Plastové ploty se staly populární volbou pro mnoho majitelů domů a zahrad díky své odolnosti, snadné údržbě a estetickému vzhledu. Pokud se rozhodnete postavit plastový plot sami, je důležité znát správnou techniku instalace planěk. Na co si tedy dát při instalaci pozor?

Správný profil

Předtím než začnete s instalací plastového plotu, musíte si vybrat mezi plastovým nebo kovovým vodorovným profilem, který bude sloužit jako základ pro umístění planěk. Existují určité rozdíly mezi instalací na oba typy profilů.

Výhodou plastu je, že jej můžete jednoduše řezat na požadované rozměry klasickou pilkou na dřevo nebo železo. Plastový profil je lehký, odolný proti korozi a snadno se instaluje.

Kovový profil, jako například z hliníku nebo zinkované oceli, poskytuje pevnou a stabilní základnu pro instalaci plastových planěk. Výhodou je i možnost přímého zapuštění do betonových sloupků. Ideál je ale opatřit kovové spojovací prvky plastovým krytím v barvě vašich plotovek, aby nic nekazilo celkový dojem.

Stavba plotu

Při instalaci plastového plotu máte dvě hlavní možnosti, jak ho upevnit: pomocí zapuštění do země nebo s využitím opěrných betonových sloupků. Zapuštění do země se často používá pro menší plastové ploty a je relativně jednoduché. Vykopete si příkop o hloubce a šířce odpovídající rozměrům plotových panelů (doporučujeme alespoň 30-50 cm). Po vykopání umístěte podpůrné plastové profily do příkopu a pevně je zapusťte do země. Ujistěte se, že plot stojí rovně a  vyváženě. Na závěr zasypte příkop zpět zeminou, případně zalijte betonem a pevně udusejte a zarovnejte.

Pokud plánujete postavit větší a robustnější plastový plot, může být lepší volbou instalace pomocí betonových sloupků. Do těch můžete zapustit vodorovné profily už při stavbě, nebo v případě instalace do postavených sloupků připevnit spojovacími konzolami.

Jak to nezvrtat?

Vrtání do plastových planěk vyžaduje opatrnost, aby nedošlo k jejich poškození. Použijte vrták vhodný pro plastový materiál. Doporučujeme vzít vrták s tenkým hrotem, který minimalizuje riziko trhlin a rozštěpů v plaňkách. Zvolte nižší otáčky vrtačky a postupně zvyšujte rychlost, abyste zabránili nadměrnému tření a přehřátí plastu. Používejte rovnoměrný tlak při vrtání, abyste zabránili prasknutí planěk. Vyhněte se použití příliš velkého vrtáku, který by mohl oslabit okraje planěk. Otvory pro šrouby se pokuste vrtat do tvaru elipsy, o 2-3 mm širší než je potřeba, v případě roztažení plastu při vysokých teplotách se vám plot nepoškodí. Abyste zabránili poškození okrajů planěk, můžete před vrtáním na okraje nalepit kus lepicí pásky.

Pokud toužíte po krásném, cenově dostupném a zároveň prakticky bezúdržbovém plotu, je plastový plot optimální volba. Bude vám dělat radost dlouhé dekády a jeho stavba není náročná. Prohlédněte si naši nabídku bezúdržbových plotů.

 

Přejít na nabídku plastových plotů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme