Interiéry HOPA

Jak se dají seřídit plastové dveře?

personKamil Šenk 27.1.2023

Vchodové dveře z plastu jsou u majitelů domů a bytů nejčastější volbou. Kromě nízké ceny láká i množství dekorů a fakt, že jde o nenáročný materiál. Nějakou péči jim ale přeci jenom dát musíte. Nejdůležitější je občasné seřízení. Jak na ně?

Kdy je ten správný čas na seřízení plastových dveří?

Dveře vám samy naznačí, že potřebují seřídit. Poznáte to podle toho, že se špatně otvírají nebo zavírají, nedoléhají, zkrátka začne s nimi být potíž.

Nejčastější příčinou je působení povětrnostních podmínek, zejména pak prudkých teplotních výkyvů a slunečního záření, Plast, zejména ten tmavý, na ně samozřejmě reaguje. Sice ne tolik, jako třeba dřevo, ale dost na to, abyste to během otvírání a zavírání dveří postřehli. Náprava je poměrně rychlá a jednoduchá. Stačit vám bude imbusový klíč.

Co udělat, než se pustíte do seřizování?

Seřízení plastových dveří nemusí předcházet žádná zdlouhavá příprava. Většinou stačí jen promazat panty olejem (není to nutné, ale když už budete v tom…) a vizuálně zkontrolovat všechny části. Pak už jen sundejte krytky ze závěsů dveří a seřizovacích šroubů a můžete začít se seřizováním.

Připravte si vhodný imbus (většinou pasuje ten o velkosti 5 mm). Pak ho jen vsaďte do vhodného otvoru a začněte pomalu otáčet šroubem.

Otáčením šroubu v horní části posouváte dveřní křídlo nahoru nebo dolů. V boční části můžete křídlo přiblížit nebo oddálit od závěsu. Důležité je, abyste u každého šroubu provedli stejný počet otáček, jinak by mohlo dojít k poškození dveří.

Následně se přistupuje k nastavení přítlaku. Správný tlak zajistí, že dveře budou dobře těsnit proti hluku a chladu zvenčí. I tady potřebujeme imbusový klíč o velikosti 5 nebo 4 mm.

Na závěr přistupujeme k nastavení protikusu střelky, tedy toho, jak těsně zámek zapadá do dveří.

Kdy je hotovo? Když jsou dveře lehce zamknout i zavřít a dobře dosedají.

Na co si dát pozor?

I když se seřizování plastových dveří jeví jako jednoduchá záležitost, šance na vaše zranění nebo poškození dveří je tady vždycky. Dbejte proto na bezpečnost práce, postupujte pomalu a nikdy nepoužívejte hrubou sílu.

Nikdy neseřizujte jen jeden pant, mohlo by dojít k nenávratnému poškození dveří. Vždycky je potřeba se podívat na všechny části.

Seřizování nepomáhá? Možná už vaše dveře potřebují vyměnit. Rádi vám poradíme s výběrem i instalací.

 

Přejít na čalounění dveří

Rubriky článků:

Radíme

Radíme