Interiéry HOPA

Jak správně nalepit parapety?

personKamil Šenk 15.2.2023

Při rekonstrukci vašeho bydlení nebo pouhé výměně oken dochází často k aplikaci nových parapetů. U montáže a lepení parapetů je potřeba postupovat podle předem daných parametrů, aby parapety plnily svou funkci na 100 %. Ať už se jedná o parapety do interiéru (vnitřní) nebo na venek (vnější), nejprve je nutné zamyslet se nad vhodně zvoleným typem materiálu a následně o efektivní přilepení k podkladu.

Z jakých druhů parapetů lze vybírat a jak je správně nalepit se dozvíte v tomto článku.

Vnitřní vs. venkovní parapety

Jak už jste asi odhadli, parapety se rozdělují do kategorií dle jejich umístění na tzv. vnitřní a venkovní. Při výběru může rozhodovat materiál parapetu a také jeho vzhled. U vnitřních parapetů máte na výběr z parapetů plastových a pěnových, v barevných provedeních bílá, antracit, mramor, buk, dub nebo ořech. Pěnové parapety mají skvělé univerzální vlastnosti a řadí se tak do obou kategorií. U vnějších parapetů můžete tedy vybírat z pěnových, potom z ocelových a hliníkových a to opět v několika barevných provedeních.

V případě obou kategorií parapetů je třeba myslet na fakt, že se u oken velice často a hojně drží vlhkost, která má na životnost parapetů velký vliv. Je proto dobré sáhnout při instalaci parapetů po kvalitních montážních pojivech, které jsou určeny právě pro tyto případy.

Dodržujte správný postup

Před začátkem montáže parapetu je potřeba vždy provést kontrolu pevného a rovného podkladu. Doporučuje se také zkontrolovat vlhkost tohoto podkladu, protože navlhlý podklad by mohl předat svou vlhkost přímo do parapetu a tím ho znehodnotit. Pokud je vše řádně připraveno, na podklad se nanese nízkoexpanzní montážní pěna, do které se vloží rozměrově odpovídající parapet. Ten je v tomto kroku potřeba ihned vyrovnat pomocí vodováhy (spád cca 2 °). Poté dochází k zafixování a kontrole pevnosti montážní pěny.

Pokud je pěna dostatečně ztvrdlá, spáry mezi parapetem a okenním rámem jsou vyplněny silikonovým tmelem. Po kompletním zaschnutí lepících a těsnících materiálů je dobré vše pozorně zkontrolovat – zejména případné poškození nebo poškrábání parapetu. Stejně důležitá je také kontrola začištění správ. Pokud byste v těchto spárách objevili díru nebo nedoléhavost, je nutné ji ihned opravit, aby nedošlo časem k poškození vnějšími vlivy.

Když je instalace parapetů dokončena, nedoporučuje se provádět již žádné další stavební práce vyžadující vlhký proces, aby nedošlo k jejich poškození.

Aby parapety měly co největší životnost, nezapomínejte se k nim chovat zodpovědně. Myslete na to, že parapety mají čistě dekorační účel a neslouží jako plocha k sezení či stání nebo jakýmkoliv pracovním činnostem. Zároveň je nezatěžujte těžkými dekoračními prvky.

 

Přejít na venkovní parapety

Rubriky článků:

Radíme

Radíme