Interiéry HOPA

Jak vyčistit koženkové čalounění dveří?

personKamil Šenk 9.9.2022

Čištění dveříKoženkové čalounění dveří je praktické i elegantní. Oproti klasickým dveřím z dřevoplastu se však může zdát složitější na údržbu. Poradíme vám, jak udržovat umělou kůži čistou a bez popraskání i dalších defektů.

Na běžné nečistoty běžný saponát

V rámci pravidelného úklidu je samozřejmě třeba očistit i dveře a jejich čalounění, a to i v případě, kdy na nich nevidíte žádné nečistoty. Zejména tmavší odstíny působí často falešným dojmem čistoty, ale ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, na kožence se pochopitelně usazuje prach a bakterie všeho druhu.

Není však nutné (a ani žádoucí) drhnout čalounění co týden agresivními čisticími prostředky – bohatě stačí voda s běžným jemným mýdlem a dva měkké hadříky: jeden na omytí, druhý na dosušení. Vždy myslete na to, že koženku nesmíte příliš třít, mohla by pak popraskat.

Pokud chcete věnovat vašim dveřím maximální péči, můžete si pořídit speciální čisticí přípravek na ekokůži, který je ještě šetrnější než voda s mýdlem a odstraní i odolnější nečistoty.

Poraďte si s těžce odstranitelnými skvrnami

Mastnota, propiska, barvy… pokud to ve vašem bytě opravdu žije, máte domácí mazlíčky nebo děti, je jen otázkou času, než vaše koženkové čalounění získá první šrámy. Dokud nedojde k mechanickému poškození, existuje vysoká šance, že se jich zbavíte bez následků.

První pomoc při odstranění mastnoty může být dětský ubrousek a poté mýdlová voda. Pokud skvrna zůstává, raději se vydejte do specializované prodejny pro odstraňovač skvrn na koženku. Existuje sice množství tzv. babských rad, které doporučují použití pracího prášku, jedlé sody či Cifu, kombinace abrazivních prostředků a tření může způsobit poškození, kterého se už nezbavíte.

Skvrny od propisky (zejména na světlé kožence) se odstraňují velice obtížně. Pokud nezabere čistič na eko kůži, můžete vyzkoušet natření skvrn kokosovým olejem či mastným krémem, který následně setřete ubrouskem a celý povrch poté očistíte vodou s mýdlem či speciálním čističem na eko kůži.

Nepodařilo se vám zbavit se skvrn na koženkovém čalounění dveří nebo už vaše původní čalounění nevypadá hezky? Pomůžeme vám přečalounit vaše dveře tak, aby zase vypadaly jako nové.

 

Přejít na čalounění dveří

Rubriky článků:

Radíme

Radíme