Interiéry HOPA

Údržba ekologických plastových plotů: jak se o ně starat?

personKamil Šenk 11.10.2022

Doby, kdy se ohrnoval nos nad plastovými ploty coby nevzhlednou a lacinou alternativou k plotům ze dřeva jsou už dávno minulostí. Díky rychlému vývoji jsou v dnešní době plastové ploty prakticky k nerozeznání od plotů ze dřeva, jsou velmi kvalitní a dokáží dokonale imitovat nejen barvu dřevin, ale i jejich texturu.

Přestože to tak nemusí na první pohled vypadat, jsou plastové plotovky navíc ekologické. Jak je to možné a jaké vlastnosti, které výrazně usnadňují jejich údržbu, díky tomu získají? Na to se podíváme v dnešním článku.

Proč je plastový plot ekologický?

Při výrobě plastových plotů se zásadně používají plastové odpady, které by v opačném případě mířily na skládku. Díky tomu se tak recykluje komunální i průmyslový odpad. Nejsou však recyklovány jen odpady, poté, co plastové plotovky doslouží svému účelu, je možné je znovu recyklovat a vyrobit z nich tak plot nový.

V první fázi je materiál ručně vytříděn a ponechají se pouze plastové části odpadu. Poté se plasty třídí do frakcí. K výrobě plastových plotovek a dalších výrobků pro venkovní využití se používá zejména samostatná frakce PET lahve. Použitelné frakce se pak dále nadrtí a namelou.

Pak přijde na řadu příprava výrobní směsi. Cílem je zpracovatelnost surovin do podoby kvalitních výrobků. Výrobní směs se následně homogenizuje, roztaví a vtlačí do kovových forem. Tímto způsobem výrobek získá svou konečnou podobu.

Výsledkem výroby jsou plastové plotovky s maximální odolností vůči dešti, sněhu, slunci i mrazu a s vynikajícími mechanickými vlastnostmi. Plotovky jsou nenasákavé, chemicky inertní, jsou velmi lehké a zároveň jsou po skončení životnosti plně recyklovatelné.

Unikátní vlastnosti hrají do karet snadné údržbě

Díky výše zmíněným vlastnostem se vzhled plastových plotovek použitých v exteriéru ani po desetiletích nemění, plotovky nijak nekorodují, nehnijí, odolávají plísním, houbám, cizopasníkům i běžným chemikáliím. Zároveň si zachovávají barevnou stálost a jsou v podstatě bezúdržbové.

Ač je jejich pořizovací cena někdy vyšší než u dřevěných plotů, hraje jim do karet následná nízká provozní cena ve srovnání s ploty ze dřeva. Údržba plastových plotů je totiž mnohem snazší, rychlejší a levnější. Mimo jiné pak máte možnost širokého výběru rozličných dekorů, které dokonale napodobují strukturu i barvu dřevin.

Postačí vám zahradní hadice

Pro údržbu plastového plotu vám stačí pouze zahradní hadice, kterou plot opláchnete. Zanesenější části můžete vydrhnout hadříkem. Vyhněte se abrazivním prostředkům a drsným houbičkám či kartáčkům. Plastový plot navíc není zapotřebí každoročně lakovat či mořit jako plot ze dřeva. Díky UV stabilizátoru je plot navíc skvěle chráněn proti degradaci.

Suma sumárum, kvalitní plastové ploty v současnosti zažívají velký boom, a není se čemu divit. Oploťte si jimi i vy svou zahradu a vyberte si plastový plot přesně podle vašich potřeb a stylu.

 

Přejít na nabídku plastových plotů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme