Interiéry HOPA

Jak lepit podlahové lišty?

personKamil Šenk 15.5.2023

Podlahové lišty jsou nedílnou součástí vzhledu plovoucí podlahy. Nejedná se pouze o estetický doplněk, podlahové lišty také dokážou skrýt drobné nedokonalosti v malbě či nepřesné zakončení podlahy. V dnešním článku si probereme, jak a čím podlahové lišty správně lepit, aby držely a dělaly radost dlouhá léta.

Jak vybrat vhodné podlahové lišty?

Pro výběr správných podlahových lišt je zapotřebí znát několik parametrů – konkrétně délku stěn a výšku, do které chcete lišty umístit. Zároveň je nutné spočítat vnější a vnitřní rohy pro tvarovky či zakončení. Pak už vám stačí zvolit takové lišty, které se barvou a tvarem budou k podlaze výborně hodit.

Lepení soklových lišt na stěnu

Řada lidí se domnívá, že soklové (tj. obvodové) lišty jsou přilepené přímo k podlaze. Opak je ale pravdou – plovoucí podlaha je totiž pohyblivá, časem lehce mění svůj tvar a reaguje na změny teploty a vlhkosti. Mezi podlahou a stěnou je tedy úzká mezera, která je maskovaná právě podlahovými lištami. Je proto potřeba zvolit takové podlahové lišty, které dokonale splynou s barvou a vzorem podlahy, aby bylo dosaženo co nejlepšího estetického efektu.

První krok, jak lišty úspěšně namontovat, je ujistit se, že máte soklové lišty naměřené a správně nařezané na potřebnou délku. Dále si zvolte z široké nabídky lepidel na podlahové lišty. Aby vám lepidlo dobře drželo, je potřeba se ujistit, že je stěna čistá, suchá, nejsou na ní přichyceny volné částice prachu, mastnota či olej.

Lepidlo bodově nanesete po celé délce lišty, přiložíte rovně ke stěně a na několika místech na lištu zatlačíte, aby se lepidlo dobře přichytilo ke zdi.

K lepení můžete použít buď lepidlo na dřevo nebo přímo lepidlo na lepení podlahových lišt, kterým můžete lepit i lišty z plastu nebo MDF lišty.

Je tedy zřejmé, že se není čeho bát a s trochou praxe vám půjde lepení od ruky jedna radost. Podívejte se na naši nabídku podlahových lišt a vyberte si tu, která se k vaší podlaze nejvíce hodí.

 

Přejít na podlahové lišty

Rubriky článků:

Radíme

Radíme