Interiéry HOPA

Jak očalounit dveře?

personKamil Šenk 29.8.2023

Jak čalounit dveřeZvažujete renovaci interiérových dveří? Zkuste čalounění. Je estetické, lehce je zvládnete sami, navíc slouží i jako tepelná a zvuková izolace. Samotný proces čalounění není nijak náročný a s trochou zručnosti si s ním poradí každý kutil. Poradíme vám, jak na to.

Nakupte vše potřebné a pusťte se do práce

Nejčastější volbou materiálu k čalounění dveří bývá koženka. Je totiž odolná, nedrží se v ní prach, hezky vypadá a lehce se udržuje. Navíc je dostupná v mnoha barvách a provedeních. To ale neznamená, že si nemůžete vybrat čalounickou látku podle svého vkusu, jenom ji budete muset čas od času nechat odborně vyčistit.

A co tedy budete k čalounění potřebovat? Látku nebo koženku v dostatečném rozměru, stejně velký molitan o tloušťce nejméně 5 cm (imitaci kůže můžete zakoupit už s přilepeným molitanem a ušetřit si tak práci), lepidlo, speciální čalounické hřebíčky a kladivo nebo sponkovačku s dostatečným množstvím sponek a šroubovák. Pak už jen zbývá trpělivost, šikovné ruce a přibližně dvě hodiny vašeho času.

Postup čalounění dveří

Nejprve dveře vyjměte ze závěsů a položte na zem, poté odstraňte všechna kování. Jestliže máte koženku a molitan zvlášť, nejprve obě vrstvy slepte k sobě. S výběrem lepidla vám poradí ve specializovaných obchodech. Jestli si chcete práci co nejvíce ulehčit, použijte lepidlo ve spreji. Nezapomeňte si pečlivě vyznačit a vyříznout otvory pro kování. Ty by měly být o něco menší, než je třeba, aby čalounění pokrývalo všechna viditelná místa. Pak už můžete přistoupit k samotnému čalounění.

Položte čalounění na dveře tak, jak má být přibito. Můžete je na dveře přilepit, případně je začít rovnou přitloukat do polodrážky po obvodu pomocí hřebíčků. Nejprve uchyťte všechny čtyři vnější rohy. Další hřebíky umístěte do poloviny horní a spodní hrany, pokračujte přichycením v polovině pravé a levé hrany dveří. Čalounění nezapomínejte průběžně napínat a rovnat.

V případě vlnění nebo posunutí čalounění hřebík odstraňte pomocí kleští a postup opakujte. Po úspěšném přichycení koženky nebo látky odstřihněte přesahující část, případně použijte těsnící gumovou pásku, která začistí okraje a skryje sponky nebo hřebíky. Zbývá už jen namontovat kování, dveře vrátit na své místo a pokochat se výsledkem.

Máte chuť se okamžitě pustit do práce? Začněte výběrem sady pro čalounění dveří na našem e-shopu.

 

Přejít na čalounění dveří

Rubriky článků:

Radíme

Radíme