Interiéry HOPA

Jak se starat a jak správně pečovat o dveře?

personKamil Šenk 11.10.2022

Nedílnou součástí každého interiéru jsou přirozeně dveře. Víte ale, jak se o ně správně starat, aby vám sloužily dlouhé roky? V dnešním článku se zaměříme na šetrnou péči o dveře, díky níž se nemusíte obávat časté výměny.

Vyvarujte se vlhkosti a agresivních přípravků

Vlhké prostředí nedělá dveřím právě dobře – po čase se mohou začít kroutit či se na nich tvořit esteticky nevábné mapy. Řešením mohou být dveře z plastu, které jsou na vlhkost mnohem méně náchylné. Do sušších míst pak naopak není problém pořídit i např. koženkové dveře.

Při čištění byste se obecně měli vyvarovat agresivních přípravků, které můžou vrstvy laku či plast snadno poškodit. Rozhodně byste při čistění neměli používat drsné kartáče, chlór a už vůbec ne drátěnky. Vždy je dobré pravidlo vyzkoušet nový přípravek na malé ploše, která není příliš vidět a pokud se čistidlo osvědčí, až poté ho nanést na celé dveře.

Vždy je lepší zvolit šetrnější čističe na přírodní bázi, které jsou přímo dělané na konkrétní materiál (plast, koženka) a na mytí používat jemné utěrky či houbičky.

Značnou výhodou u plastových shrnovacích dveří je fakt, že vyžadují pouze minimum údržby a přitom mají velice dlouhou životnost. Obecně ovšem u údržby platí, že čistit byste je měli převážně suchým či jen lehce navlhčeným hadříkem a k jejich čistění můžete použít i kapku běžného saponátu.

 

Přejít na interiérové shrnovací dveře

Údržba shrnovacích dveří

Shrnovací dveře mají praktickou výhodu, že nejsou náročné na údržbu a dají se ošetřit běžně dostupnými saponáty rozpustnými ve vodě. Pro nejlepší výsledek je pak záhodno použít na plastové dveře klasickou leštěnku na nábytek. Koženkové dveře představují luxusnější a tišší variantu shrnovacích dveří, musíme ale mít na paměti větší náročnost co se údržby týče a aby zachovaly pěkný vzhled co nejdéle, je třeba se jim věnovat častěji než plastovým dveřím.

Koženkové dveře můžou sloužit i jako elegantní doplněk do interiéru a dokáží tak podtrhnout celkový vzhled místnosti. Je zde záhodno použít speciální čistič na koženku a co nejsušší hadřík, abyste si na dveřích nevytvořili nežádoucí mapy.

Údržba pantů a kování

Při čištění dveří byste neměli zapomínat ani na panty, kování a zámky. Jejich funkčnost totiž může být snížena usazenými nečistotami. Není na škodu je tedy jednou za čas promazat olejem proti korozi. Postupem času se panty můžou samovolně lehce povolovat, v takovém případě je tedy potřeba je dotáhnout.

Jak předejít poškození?

Při výběru správných dveří je zapotřebí mít na paměti jak vlhkost vzduchu, tak i plánovanou zátěž dveří. Při vysokých výkyvech tepla a nadměrné vlhkosti nemusí být například koženka zcela vhodný materiál a je záhodno zvolit spíše posuvné dveře z plastu. Zároveň je vhodné nezapomenout na estetickou funkci dveří, které mohou interiér vhodně doplnit.

Pokud si nevíte rady s vhodným výběrem či chcete poradit s údržbou, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vybrat to nejlepší řešení.

 

Přejít na interiérové shrnovací dveře

Rubriky článků:

Radíme

Radíme