Interiéry HOPA

Jak si vybavit koupelnu? Pár rad pro vás máme

personKamil Šenk 11.10.2022

Obklad koupelenKoupelna je místem relaxace a odpočinku, proto by měla navozovat příjemný a uklidňující pocit. Jak ji zařídit tak, aby odpovídala moderním trendům, byla maximálně využitá a zároveň působila jako balzám na duši?

V současnosti se setkáváme s mnoha typy koupelen – moderními, minimalistickými, skandinávskými, přírodními, v country či provence stylu i v duchu anglického venkova. Které z nich se těší největší oblibě a kde hledat inspiraci? Jaký typ koupelny bude tím pravým pro vás? V tomto článku vám nabídneme několik tipů, jak si koupelnu perfektně vyladit a podle čeho vybírat jednotlivé doplňky.

Nejoblíbenější styly koupelen

Koupelny již dávno nezastávají čistě praktickou funkci, ale mají nám zpříjemnit závěr každého dne. S jakými se setkáte nejčastěji? Retro, industriální či provensálskou – a obvykle se nese ve stejném duchu jako kuchyně. Moderní kuchyň s industriálními prvky často znamená, že můžete očekávat stejně vyladěnou koupelnu. Totéž platí o stylu provence, který napodobuje francouzský venkov. Světlé barvené tóny z kuchyně a přítomnost levandulí se odrazí i v zařízení koupelny. A tak je to správně – moderní domácnost má být sjednocená, praktická, elegantní a nadčasová.

Styl a zařízení volte s rozmyslem – podle vašich potřeb i lokality. V městském bytě lépe vyniknou moderní doplňky, než přezdobené prvky a ve venkovském domečku zase spíše oslní retro vana na nožičkách a dřevěné či cihlové obklady. Stejně důležitá je velikost a dispozice místnosti. Malým stísněným koupelnám příliš nesluší tmavé barvy, místnost by opticky působila ještě menší. Prostor navíc jim propůjčí světlé pastelové odstíny a lesklé či zrcadlové plochy.

 

Přejít na vnitřní obklady

Vanu, nebo sprchový kout?

Opět záleží na vašich preferencích a na prostoru, který máte k dispozici. V malé garsonce, kde se hraje o každý centimetr, není vana příliš rozumným řešením, zato ve větším bytě či domě můžete mít klidně obojí – stylovou vanu i prostorný sprchový kout.

Dbejte na to, abyste pořídili opravdu kvalitní produkt. Mezi oblíbené druhy van patří takzvané „SLIM“ vany, které mají 15mm hranu, tzn. nižší než ty klasické. Zvolit můžete rovněž praktický kompromis – vanu opatřenou sprchovou zástěnou.

Obklady, které vydrží

Vanou to však zdaleka nekončí. Neméně důležité jsou koupelnové obklady. Nejlépe uděláte, když si zvolíte takové, které se vám budou snadno čistit. Můžete samozřejmě upřednostnit dřevo – v dnešních koupelnách už není ničím neobvyklým, ale bude vás to stát více práce a úsilí. Nesmí se pod něj dostat voda, koupelna musí být dostatečně odvětrávaná, je třeba důkladně ošetřit dřevěný povrch i spáry a vždy po nějaké době dřevo opakovaně přetřít impregnačním nátěrem a silnou vrstvou laku nebo oleje.

Plastové obklady na zeď představují příjemnější alternativu – mohou dřevo připomínat, ale jsou daleko méně náročné. Snadno se čistí a dlouho vydrží. A nemusíte se obávat žádného kroucení, změny barvy či tvaru.

Jakmile budete mít nainstalovanou vanu a hotové obklady, nezapomeňte si pořádně vyhrát také s detaily a drobnými doplňky – jako je například vanové madlo či krabička na mýdlo.

 

Přejít na vnitřní obklady

Rubriky článků:

Radíme

Radíme