Interiéry HOPA

Jak správně vybrat venkovní parapety?

personKamil Šenk 11.10.2022

venkovní parapetRekonstruujete či stavíte dům a nevíte si rady s vhodným výběrem venkovních parapetů? Pak jste tu správně. Okenní parapety jsou důležitou součástí estetiky domu a dotváří celkový obraz vašeho obydlí. Nejsou zdaleka jen funkční záležitostí, nýbrž také záležitostí vašeho vkusu, měli byste tedy jejich výběru věnovat zvýšenou pozornost.

Obecně se dá říci, že barva parapetů by měla kontrastovat s okny a fasádou domu. Proto se často volí stejná barva venkovních parapetů, jako mají vchodové dveře či garážová vrata.

Co brát při výběru venkovního parapetu v potaz?

Je několik faktorů, které byste při výběru správného venkovního parapetu měli vzít v potaz. Zaprvé je potřeba počítat s tím, že venkovní parapety musí odolat vnějším vlivům. Měly by bez úhony přečkat plískanice, závěje i parné slunce. Proto tedy neuděláte chybu, když sáhnete po co nejpevnějším materiálu s dlouhou životností.

Zároveň je potřeba zamyslet se nad tím, zda po parapetu chcete, aby měl ještě nějakou další funkci – například zda na něm chcete mít místo na květináče. V takovém případě je vhodné volit širší okenní parapety s větší nosností.

Jak vybrat materiál?

Nejčastějším materiálem, který se používá na venkovní okenní parapety, je hliník. A to z dobrého důvodu – hliníkové parapety jsou velice odolné, díky svému nadčasovému vzhledu se hodí k jakémukoliv typu oken a zároveň jsou cenově dostupné. Na výběr máte z klasických ohýbaných parapetů či tažených neboli extrudovaných parapetů s krycí fólií.

Další oblíbenou variantou jsou parapety z oceli, které jsou extrémně odolné a zároveň jsou velmi stylové. Jedná se o lakovaný ocelový pozinkovaný plech s krycí fólií v různých barvách.

Je možné použít také parapety z PVC, také zvané pěnové parapety, u kterých je možnost vybrat si různé barvy.

Při vašem konečném výběru ale samozřejmě vždy záleží na vašich preferencích a vkusu, na tom, jaký máte dům a okna a kolik chcete do nových parapetů investovat. Pokud si nadále nevíte s výběrem rady, jsme tu pro vás!

 

Přejít na venkovní parapety

Rubriky článků:

Radíme

Radíme