Interiéry HOPA

Jak vybrat plot na zahradu nebo k domu?

personKamil Šenk 11.10.2022

Chystáte oplotit svůj dům či pozemek? Pak zřejmě stojíte před rozhodnutím, jaký materiál zvolit. Při výběru by rozhodně neměla hrát nejdůležitější roli pouze cena, ale i další důležité faktory.

Krom jiného je nutné myslet také na funkčnost plotu, aby vás efektivně skryl před zvědavými zraky sousedů, a zároveň na estetickou stránku – přece jen se jedná o investici, na kterou se zřejmě budete dívat po zbytek života. Z jakého materiálu tedy plot zvolit? Na to se podíváme v dnešním článku.

Drátěný plot: levná, ale nepříliš estetická varianta

Pokud chcete rychle a levně oplotit například zahradu v zahrádkářské kolonii, chatu nebo sad, vhodnou variantou může být drátěný plot, který je v českém prostředí velmi populární. Svou popularitu však získal pouze na základě nízké pořizovací ceny. Tento materiál totiž nepříliš dobře splňuje požadavky na bezpečnost, soukromí ani na pěkný vzhled plotu.

Dřevo má vysoké nároky na údržbu

Dřevěný plot je zkrátka evergreen. Je u něj ovšem zapotřebí brát v potaz nejen vyšší pořizovací cenu, ale i vysoké nároky na údržbu. Jeho dalším vroubkem je výrazně nižší životnost než například u plotů z plastu, které barvu i strukturu dřeva věrně imitují. Ačkoliv se dřevěné ploty naimpregnují a natřou, brzy se na nich podepíše zub času, klimatické vlivy, plísně a dřevokazný hmyz.

Cenově dostupné a snadno udržitelné

Pryč jsou doby, kdy byly plastové ploty shazovány coby nevzhledné alternativy k dřevěnému plotu. Zákazník má nyní možnost vybrat si plastový plot, který je na první pohled prakticky k nerozeznání od plotu ze dřeva. Co nahrává právě plastovým plotům vyrobeným ze speciálního tvrzeného PVC je jejich nízká pořizovací a následně i provozní cena ve srovnání s ploty ze dřeva. Další značnou výhodou je možnost výběru z řady různých dekorů, které dokonale imitují strukturu i odstín široké škály dřevin.

Nemusíte se však omezovat pouze na dřevěné dekory, plastové plotovky lze vyvést prakticky v jakémkoliv dekoru. Perfektně tedy plot můžete sladit například s fasádou domu nebo třeba vraty od garáže.

Plastové ploty jsou zároveň ideální volbou pro lidi, kteří nechtějí údržbě plotu věnovat příliš času a energie – oproti plotům ze dřeva totiž plastové ploty nevyžadují prakticky žádnou péči. Stačí je pouze jednou za sezónu opláchnout hadicí a jsou zase jako nové.

Ploty z plastu zároveň velice dobře odolávají vlivům počasí – ostré slunce, déšť ani sníh se na jejich celkovém stavu neprojeví. Je to zapříčiněno tím, že tvrzené PVC obsahuje UV stabilizátory, které plot chrání před degradací.

Jaký zvolit plastový plot

Jakmile máte jasno v materiálu, měli byste vzít v potaz i estetickou stránku – plastový plot byste měli zvolit buď v kontrastních, či naopak ladicích barvách se zbytkem domu (primárně pak s rámy oken, dveří, s parapety nebo třeba okapy).

Vaší další možností je plot sladit s jiným prvkem v zahradě, například s altánem, lavičkami či pergolou. Neuděláte chybu, když zvolíte elegantní bílou barvu, která se hodí prakticky ke všemu. Nebo dodejte svému plotu punc elegance a luxusu a zvolte metalický odstín. Ten celou zahradu decentně ozvláštní a plot se tak může stát dominantním prvkem vašeho exteriéru.

Pokud tedy toužíte po estetickém, cenově dostupném a zároveň prakticky bezúdržbovém plotu, je plastový plot optimální volba. Díky skutečně dlouhé životnosti vám bude takový plot dělat radost dlouhé dekády.

 

Přejít na nabídku plastových plotů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme