Interiéry HOPA

Jak vyměnit parapet za nový?

personKamil Šenk 15.2.2023

Venkovní i vnitřní parapety patří k vysoce exponovaným místům v domě i v bytě. Postupem času se kvůli povětrnostním vlivům, zátěži a běžnému používání opotřebují a vy teď možná stojíte před úkolem je nechat vyměnit. Pokud se chcete pustit do jejich výměny svépomocí, přinášíme vám praktického rádce, ve kterém vám poradíme, jaký zvolit materiál, jak nový parapet správně zaměřit a jak ho následně nainstalovat tak, aby vám vydržel dlouhá léta.

Vnitřní nebo vnější parapety?

Výměna vnitřních i vnějších parapetů není žádná věda, ze všeho nejdřív je ale potřeba zvolit si správný materiál. U venkovních montáží neuděláte chybu, když si vyberete parapet z taženého či ohýbaného hliníku, oceli (pozinkovaného plechu) nebo univerzální pěnovou variantu. Vybírejte především podle svého vkusu, celkového ladění vašeho domu, ale samozřejmě také podle vlastností jednotlivých materiálů. U vnitřních parapetů většina spotřebitelů sahá po plastové variantě – není se čemu divit. Plast je vysoce odolný a díky promyšlené struktuře vnitřního žebrování a prolisům jsou tyto parapety velmi pevné.

Správné zaměření parapetů

V případě venkovních parapetů si správný rozměr změříte od parapetní drážky v rámu okna či od parapetní lišty pod rámem okna až po hranu omítnuté špalety. Je důležité nechat si zhruba 40mm rezervu. Z důvodu prevence možného vytržení pak venkovní parapety usazujeme vždy tak, aby zapadly do drážky pod okenním rámem.

Délku vnitřního parapetu odhadnete poměrně snadno – měla by se shodovat s rozměrem vnitřního rámu okna. V závislosti na materiálu pak ale počítejte také s dostatečnou rezervou na to, jak bude výsledný parapet „pracovat“, jakmile ho usadíte na místo.

Výměna parapetu krok za krokem

Pojďme se nyní podívat na to, jak parapet vyměnit a na co si při instalaci dávat pozor. V prvním kroku je přirozeně zapotřebí odstranit starý parapet i omítku. Při této činnosti dávejte pozor, abyste neponičili rám okna. V případě venkovního parapetu musíte vytvořit dostatečně rovný, pevný a soudržný podklad, aby na něm mohl parapet dobře držet.

V případě, že jste si nepořídili parapet na míru, je nutné ho nejprve upravit a ořezat na správnou délku. Následně se můžete pustit k přilepení nového parapetu k podkladu – používejte výhradně lepidlo, které je určené pro zvolený materiál a typ parapetu a samozřejmě následujte pokyny výrobce na obalu. V tomto směru vám nejčastěji poslouží montážní pěna, která se nanáší tak, aby na povrchu vytvořila klikatou čáru.

K vyrovnání polohy parapetu využijte vodováhu, přičemž přiměřený spád činí zhruba 7 °. V případě potřeby můžete také parapet vypodložit dřevěnými klíny a na spodní stranu doplnit montážní pěnu. Jakmile pěna zatvrdne, klíny odstraňte. Posledním úkolem je aplikovat silikon, díky němuž zatmelíte všechny spáry.

Teď už tedy víte, jak nainstalovat parapet svépomocí a na co si dát při montáži pozor. Pokud si stále nejste jistí, nebo potřebujete pomoc s výběrem vhodného parapetu, prohlédněte si naši širokou nabídku, nebo nás kontaktujte. Naši specialisté vám rádi poradí a pomohou vám vybrat řešení přesně na míru vašich potřeb.

 

Přejít na venkovní parapety

Rubriky článků:

Radíme

Radíme