Interiéry HOPA

Kuchyňské lišty pomohou při zatékání za linku

personKamil Šenk 24.4.2023

Kuchyňské lišty jsou sice nenápadnou, ale velice důležitou součástí kuchyňské linky. Jsou skvělou volbou pro dokončení kuchyňské pracovní desky, jelikož jsou vysoce odolné vůči vlhkosti a skýtají tak výbornou bariéru proti vodě, nečistotám či drobečkům, které by jinak zapadly či zatekly za kuchyňskou linku a mohly by tam způsobit neplechu. Konstrukce lišt a měkké těsnění navíc odstraňují veškeré nerovnosti mezi povrchem desky a stěnou.

Nedocenitelní pomocníci pro udržení pořádku

Při renovaci či výstavbě kuchyně se bez těsnicích lišt, silikonového tmelu a frézovaných spojů jen těžko obejdete. Právě ty vám totiž pomáhají řešit problém se zatékáním vody za linku a zabraňují tak případnému vzniku plísní na skutečně špatně dostupných místech. V naší nabídce najdete vše potřebné, abyste mohli těsnicí lišty v nové kuchyni namontovat. Nebudete totiž pro práci potřebovat pouze lišty, ale také koncovky a vnitřní a vnější rohy k liště.

Díky těsnicím lištám se vám navíc bude kuchyňská linka snadno udržovat – pracovní deska bude přirozeně přecházet do stěny a nebude zde žádný viditelný předěl, ve kterém by se uchytávaly drobečky a nečistoty z vaření. Bez kuchyňských lišt by vaše pracovní deska brzy působila značně nevzhledně, a navíc by se velice špatně čistila.

Lišty za kuchyňskou linku

Spoje u pracovních desek jsou často vyfrézované a lepené silikonem. Právě onen frézovaný spoj kuchyňské desky je následně zakrytý lištou, která zabraňuje průniku vlhkosti za kuchyňskou linku. Zadní část linky je tak ochráněna před možným rozklížením a plísní. Připojení těsnicí lišty každopádně musí být provedeno velice pečlivě, jelikož stačí jen malá netěsnost, kterou se voda snadno dostane a vy už ji z jádra dřevotřískové desky nedostanete. Montáž těsnicích lišt byste tedy vždy měli přenechat na kvalifikovaných odbornících, u kterých máte jistotu, že ví, co dělají.

Kromě utěsnění po celé délce hrany pracovní desky je také zapotřebí řádně utěsnit okraje (za pomocí zmiňovaných koncovek a vnějších a vnitřních rohů k liště). Právě po stranách se může voda také dostat za pracovní desku, což se může projevit už za několik týdnů ve formě bobtnajících míst pod povrchem. Tato škoda je bohužel nevratná a nejde ji žádným způsobem opravit. Lišty, rohy i koncovky navíc většinou seženete v barvě dezénu, v naší nabídce najdete ale i průsvitné i další moderní barvy.

Správné těsnění je základ

Při vaření, mytí nádobí či oplachování ovoce a zeleniny často stříká voda na všechny strany. Vy se tak musíte ujistit, že prostor mezi stěnou a kuchyňskou linkou je dobře utěsněn, aby voda neměla šanci proniknout na zadní stranu, kde by materiál mohl vlivem vlhkosti začít bobtnat či se rozkližovat. Je proto zapotřebí věnovat čas a pozornost pečlivému nanesení silikonu a montáži těsnicí lišty.

Vyberte si z naší nabídky těsnicích lišt za kuchyňskou linku a dalších příslušenství a v případě dotazů nás kontaktujte. Náš tým specialistů je vám vždy k dispozici, ochotný pomoci.

 

Přejít na kuchyňské lišty

Rubriky článků:

Radíme

Radíme