Interiéry HOPA

Montáž a instalace shrnovacích dveří

personKamil Šenk 4.1.2023

Chcete svůj interiér rozdělit shrnovacími dveřmi, ale nejste si jistí, jaké vybrat a především jak si poradit s jejich montáží? Není se čeho bát, s naším návodem vyberete ty nejvhodnější dveře pro váš byt a jejich instalaci zvládnete levou zadní.

Začněte výběrem shrnovacích dveří

Samotné montáži předchází důkladný výběr shrnovacích dveří. Nejprve si ujasněte, jaký rozměr a provedení budete potřebovat. Koženka, nebo plast? Harmonika, nebo dvě křídla? Standardní, nebo netypický rozměr? Jakmile budete mít jasno v hlavních kritériích výběru, můžete se pustit do hledání toho pravého designu.

Koženka působí luxusněji, ale ani plast už nemusí být na první pohled rozpoznatelný a nabízí širokou nabídku dekorů včetně dřevěných, navíc je možné pro více světla v domě volit i varianty shrnovacích dveří s prosklením. Nezapomeňte ani na výběr madla, které bude vaše nové dveře vhodně doplňovat.

V dnešní době není problém ani pořízení shrnovacích dveří s atypickými rozměry. Od klasického provedení se mohou lišit delší dobou dodání a o něco vyšší cenou, doplnit je můžete o prosklení i o zámek, který zajistí soukromí ve chvílích, kdy potřebuje některý ze členů rodiny chvíli o samotě.

Vybrali jste a vaše nové shrnovací dveře už čekají v krabici na montáž. Netroufáte si nebo nemáte čas? Najměte si odborníka nebo hodinového manžela. Instalace shrnovacích dveří je však tak snadná, že si jednoduše poradíte sami.

Vybavte se

Všechno podstatné, co k montáži potřebujete, by se mělo nacházet v balení se dveřmi. Vy si připravíte už jen vrtačku nebo aku šroubovák a pilku na železo nebo jakoukoliv pilku s jemnými zoubky. Hodit se může i metr, vodováha a křížový šroubovák. V případě, že balení není kompletní a chybí některá ze součástek, pomocí kterých se dveře uchycují, kontaktujte prodejce, případně si dílek dokupte, jestli se vám nechce čekat na vyřízení reklamace, náhradní díly si můžete koupit za pár korun.

Do práce

Každý model shrnovacích dveří obsahuje podrobný návod k montáži – ten si důkladně prostudujte. Poté změřte výšku i šířku dveřního otvoru a v případě potřeby zkraťte lamely a lišty pomocí pilky na potřebnou výšku. Vzniklé ostré hrany můžete jemně obrousit. U skleněných dveří přichází čas na usazení zakončovacích destiček. Poté jednotlivé lamely propojte dohromady, přišroubujte jezdce a připevněte úchyty do dveřního otvoru. Je-li to uvedeno v návodu, všechny jezdce promažte a poté je nasuňte do vodicí lišty. Pak už jen nacvakněte vodicí a boční lišty do připravených úchytů a připevněte vybrané kování a máte hotovo.

Chcete hezké a kvalitní shrnovací dveře a nevíte, kde hledat? U nás si určitě vyberete, ať už hledáte standardní provedení, nebo shrnovací dveře na míru.

 

Přejít na interiérové shrnovací dveře

Rubriky článků:

Radíme

Radíme