Interiéry HOPA

Proč vlastně izolovat podlahu?

personKamil Šenk 28.11.2022

Volba samotné podlahové krytiny je samozřejmě velmi důležitá, ale stejnou pozornost vyžaduje i její skladba, tedy to, co je pod ní. Proč se vyplatí přemýšlet nad tím, na co vaši podlahu položíte, se dozvíte v našem dnešním článku.

Abyste si vaši novou podlahu užili na maximum, je třeba přemýšlet nad všemi jejími aspekty. Jistě nechcete, aby vám pod nohama utíkalo teplo a aby byl každý váš krok slyšet po celém domě. Dodatečné řešení těchto problémů je finančně náročné, a navíc omezí i provoz ve vaší domácnosti, proto je mnohem lepší všechno promyslet předem.

Aby bylo teplo od nohou

Při skladbě podlahy se samozřejmě bere v potaz umístění vašeho bytu. Bydlíte-li nad sklepem, budete k zateplení přistupovat jinak než obyvatel nejvyššího patra činžáku. Zejména pokud bydlíte v přízemí nebo nad nevytápěným sklepem či garáží, můžete jenom přes podlahu přicházet až o čtvrtinu tepla. Tepelná izolace může s výškou vaší podlahy docela zatočit, používají se totiž materiály ve výšce až několik centimetrů, i proto je dobré na tyto detaily myslet předem.

Samotný pocit tepla může být ovlivňován i volbou podlahové krytiny. Obecně jsou chladnější povrchy, jako je dlažba nebo beton, teplejší jsou pak vinylové a dřevěné druhy podlah. Při výběru podlahy se také můžete řídit kategoriemi, do kterých se dělí: velmi teplé, teplé, méně teplé a studené. Pocit tepelného komfortu od země zvyšuje instalace podlahového topení. To ale nebývá zapnuté celoročně, na jaře vás potom chladná zem například v koupelně může nepříjemně překvapit.

Zamezení hluku

Hlučná podlaha nemusí být problém jen v panelových domech, často se s ní setkáváme i v bungalovech. Tam sice neobtěžuje sousedy, ale ani tak není zdrojem kdovíjaké radosti. Správná izolace může utlumit nejen zvuk kroků, ale omezí také ostatní nepříjemné zvuky, například televizi nebo hlasitý rozhovor, a to zejména pokud jde o vícepatrové bydlení.

Jaké vrstvy má podlaha mít?

Neexistuje univerzální návod, jak složit vrstvy podlahy tak, aby fungovaly co nejlépe – každé řešení vyžaduje univerzální přístup. Záleží na umístění a druhu podlahy, způsobu vytápění, plánovaném zatížení, účelu místnosti a dalších návaznostech. Obecně se ale vrstvy podlahy dělí do osmi kategorií:

Nášlapná vrstva

Jde o vámi vybranou podlahovou krytinu a zároveň nejhornější, závěrečnou vrstvu celé podlahové konstrukce. Její výběr se řídí účelem místnosti a vkusem majitele. Nabídka podlahových krytin je široká a zahrnuje jak různé materiály, tak i cenové hladiny.

Separační a přípravná vrstva

Jedná se o vrstvu, která leží přímo pod podlahovou krytinou. Není vyžadována u všech druhů krytin, pomáhá ale vyrovnat podklad a tím usnadňuje následnou pokládku. Může se jednat o pěnové fólie, penetrační nátěry a podobně.

Akumulační deska

Zajišťuje, aby se zatížení podlahy rovnoměrně rozneslo na izolační vrstvy, při volbě podlahového vytápění pomáhá s akumulací tepla. Tvoří ji vyztužený beton, anhydrit nebo OSB, železobetonové či sádrovláknité desky.

Separační vrstva

Patří zejména na minerální pěnu, aby ji ochránila před účinky vody. Nepoužívá se mezi pěnovým polystyrenem a betonem, nutní je u anhydritového potěru. Nejčastěji jde o PE fólii.

Akustická izolace

Zabraňuje kročejovému hluku, částečně přebírá funkce tepelné izolace. Nejčastěji se využívá skelná nebo čedičová vlna.

Tepelná izolace

Chrání před únikem tepla a chladem z nevytápěných místností pod podlahou. Nejčastěji se používá minerální vlna nebo různé formy polystyrenu.

Vyrovnávací vrstva

Řeší nerovný povrch, který by způsoboval problémy při pokládce. Často je tento krok nutný u rekonstrukcí. Vyrovnává se pomocí nivelační stěrky nebo podsypu do zrnitosti 4 mm.

Nosná konstrukce

Nosná konstrukce musí být koncipovaná tak, aby unesla všechny vrstvy podlahy a zvládla provoz v místnosti. Nosnost konstrukce je třeba vypočítat. Až na základě výpočtu je možné volit skladbu celé podlahy.

Máte už o skladbě vaší podlahy jasno a potřebujete vybrat vhodnou podlahovou izolaci? Obraťte se na nás, rádi pomůžeme.

 

Přejít na podložky pod plovoucí podlahu

Rubriky článků:

Radíme

Radíme