Interiéry HOPA

Výhody plastových parapetů

personKamil Šenk 4.1.2023

Vybíráte nová okna? Pak už asi víte, jaký materiál, barvu, jestli dvojskla nebo trojskla… to nejtěžší rozhodování už máte za sebou. Teď už zbývá jen vybrat ty nejlepší parapety. V dnešním článku se zaměříme na jejich vnitřní variantu v nejoblíbenějším, tedy plastovém provedení.

Víte, k čemu slouží parapety?

Vnitřní parapety neslouží jen jako odkládací plocha na květináče a dekorace všeho druhu. Kromě toho vizuálně doplňují okno a chrání před usazováním vlhkosti a dalšími vnějšími vlivy. Vybírat můžete ze široké nabídky dekorů i materiálů v závislosti na vkusu i finančních možnostech. Parapet může být ze dřeva, laminátu, umělého kamene, dokonce i skla. Nejčastější volbou však i nadále zůstává plastový parapet.

Kvalita za příznivou cenu

Plastové parapety si svoji popularitu získaly především dobrým poměrem kvality a ceny. První varianty vzhledem příliš neoslňovaly, to se ale v průběhu času změnilo a tradiční bílou variantu začaly postupně vytlačovat dekory v imitaci dřeva, betonu, nebo třeba kamene, které jsou od své předlohy na první pohled téměř k nerozeznání. Není tedy žádný problém najít přesně takový parapet, který nejlépe doplní barvu okenních rámů nebo vybavení místnosti. I přes inovované postupy a luxusnější vzhled si plastové parapety udržují své hlavní výhody: odolnost, dlouhou životnost a nízkou hmotnost. Nevyžadují navíc žádnou údržbu, stačí z nich čas od času setřít prach.

Odolá vlhkosti i slunci

Stejně jako okna, i okenní parapety vybíráme většinou jen asi dvakrát za život. Je proto třeba zvolit takové provedení, které nebude vlivem vystavení slunečnímu záření či případné vlhkosti měnit vzhled. Plast je pro tyto účely ideální: nevadí mu voda, ustojí i větší zátěž, nevybledne, když na něj celé dny svítí slunce. Je ale důležité zmínit, že není plast jako plast. I tento materiál může mít různé úrovně kvality. Doporučujeme proto volit zboží od ověřených výrobců a dodavatelů, aby vás případná úspora nevyšla příliš draho. Kvalitní komůrkové parapety vydrží desítky let v nezměněné podobě a odolají mechanickému poškození.

I když jsou u nových domů velkým trendem velké prosklené plochy a francouzská okna, která si vystačí bez parapetu, klasická okna stále vedou prim, zejména v bytech a starších domech. Ke klasickému oknu parapet zkrátka patří a jeho plastové provedení je správnou volbou z estetického, praktického i ekonomického hlediska.

Chcete poradit s výběrem plastových parapetů, vidět vzorník dekorů nebo si zkrátka jen o své volbě promluvit s odborníkem? Zavolejte nám, rádi poradíme.

 

Přejít na plastové parapety

Rubriky článků:

Radíme

Radíme