Interiéry HOPA

Výhody plastových plotů oproti plotům ze dřeva

personKamil Šenk 19.6.2023

Plastový plot může vypadat jako dřevěnýPokud zvažujete oplotit svůj dům či pozemek, pravděpodobně stojíte před rozhodnutím, jaký materiál zvolit. Je zapotřebí brát při výběru v potaz několik faktorů, aby plot plnil svůj účel, efektivně zabraňoval zvědavým pohledům kolemjdoucích a zároveň byl esteticky přívětivý a lahodil oku.

V dnešním článku se podíváme na výhody plastových plotů ve srovnání s ploty ze dřeva.

Nízká pořizovací cena, snadná údržba

Jedním z důležitých prvotních faktorů, které nahrávají právě plastovým plotům, které se vyrábějí ze speciálního tvrzeného PVC, je jejich nízká pořizovací a posléze i provozní cena ve srovnání s ploty ze dřeva. Na výběr zároveň máte z mnoha rozličných barevných dekorů, které přesně imitují strukturu i odstín dřeva. Ještě v nedávné době se plastové ploty shazovaly ze stolu coby esteticky nevzhledné a nevkusné – těmto dnům však již odzvonilo. Díky moderním technologiím se nabídka plastových plotů na trhu značně rozšířila a zákazník má nyní možnost vybrat si plot, který je na první pohled téměř k nerozeznání od jeho dřevěného protějšku. Nejoblíbenějšími variantami je výběr dekoru v podobě klasických dřev – dubu, třešně, ořechu a dalších.

Velkou výhodou plastových plotů je také fakt, že jsou velice nenáročné na údržbu – odpadá vám proto zdlouhavá a opakovaná práce čistění a natírání. Ploty vyrobené z plastu jsou zároveň velice odolné vůči nepříznivým vlivům počasí, jako je déšť, vítr, sníh či prudké slunce. Vykazují tak oproti dřevěným plotům značně vysokou životnost, přičemž jejich vlastnosti (primárně barva a odstín) zůstávají po celou dobu stejné. Je to způsobeno tím, že materiál (tvrzené PVC) obsahuje UV stabilizátory, díky nimž na slunci nedegraduje. O ploty se zároveň nemusíte téměř vůbec starat – stačí, když je sem tam omyjete hadicí a jsou zase jako nové.

Na co myslet při výběru plastového plotu?

Kromě praktické stránky byste se měli také zamyslet nad stránkou estetickou – je vhodné zvolit plot, který je buď v kontrastních či splývajících barvách se zbytkem domu (primárně s rámy oken a dveří), aby spolu barevné odstíny nebyly ve vzájemném rozporu a celkový dojem lahodil oku.

Další možností je sladit plot s jinými prvky v zahradě – např. s fasádou domu, lavičkami či altánem. Můžete si též zvolit elegantní bílou barvu, která ladí prakticky s každým jiným odstínem, či elegantní metalickou barvu, která celý exteriér značně ozvláštní.

V dnešní době již ploty z tvrzeného PVC svým vzhledem konkurují tradičnějším plotům ze dřeva. Pokud tedy chcete mít plot, o který se nebudete muset příliš starat, vyznačující se dlouhou životností a cenovou dostupností, je vhodnější zvolit plot právě z plastu.

 

Přejít na nabídku plastových plotů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme