Interiéry HOPA

Znáte druhy podlahových lišt?

personKamil Šenk 4.1.2023

Linoleum, dlažba, vinyl, ale ani dřevěná podlaha nebo parkety se neobejdou bez podlahových lišt. Ty nemají jen estetickou roli, slouží také k zakrytí drobných nerovností a brání vniknutí nečistot a kapalin pod podlahu. Pokud nemáte bungalov s jediným typem a dekorem podlahy, budete pravděpodobně potřebovat všechny tři existující druhy podlahových lišt. Jaké to jsou a k čemu slouží? To se dozvíte v našem článku.

Soklové lišty dotáhnou podlahu k dokonalosti

Výběru materiálu i dekoru nové podlahy většina lidí věnuje dost času, zejména pokud jde o hlavní, reprezentativní prostory. Stejnou pozornost si zaslouží i volba soklových lišt, které slouží k zakrytí dilatačních spár po obvodu místnosti. Dilatační spáry, které je třeba zachovat pro správnou pokládku, nevypadají často příliš vzhledně, navíc se jedná o otvor, který je třeba chránit před navlhnutím a následným nabobtnáním, hromaděním prachu i nastěhováním rozmanitých druhů hmyzu. Sokolové lišty tato místa zaplní, zároveň sjednotí celkový vzhled a opticky propojí podlahu se stěnami. Speciální soklové lišty mohou také šikovně schovat všudypřítomné kabely.

Soklové neboli obvodové lišty se prodávají v široké škále dekorů, provedení i materiálů. Část výrobců podlahových krytin nabízí k vybrané podlaze i lišty ve stejném dekoru. Pokud je váš prodejce nenabízí nebo nevyhovují vašim požadavkům, můžete si vybrat lišty v co nejpodobnější barvě, případně v moderním bílém provedení nebo jiném odstínu podle vaší fantazie a vkusu. Obvykle se používají lišty z vinylu, MDF desek, dřeva nebo plastu, k dostání je i varianta z plechu vhodná například k umístění kolem krbu. Při nákupu nezapomeňte zohlednit požadovanou šířku a výšku.

Přechodové lišty vyřeší spojení různých povrchů

Máte v jedné místnosti vinyl, v další dlažbu, ve třetím koberec, a ještě k tomu má každý z použitých materiálů jinou výšku? Žádný problém, sjednotíte je pomocí přechodových a prahových lišt. I tady se setkáte se širokou nabídkou dekorů, materiálů a variant.

Kromě lišt imitujících vzhled dřeva a ladících k vaší podlaze můžete volit i moderní nerezové provedení. Oblíbená je samolepicí varianta, lišty se však dají také přivrtat. Pomocí přechodových lišt propojíte jak rozdílné podlahy ve stejné výšce, tak i podlahové krytiny, které dělí několik desítek milimetrů.

Schodové lišty chrání materiál i zdraví

Mohlo by se zdát, že schodové lišty potřebujete zkrátka vždycky, když máte schody. To ale není pravidlem. Schodové lišty využijete zejména v případě, kdy chcete ochránit často namáhané spoje použitého materiálu, nebo když máte na betonových nebo dřevěných schodech další materiál, jako například vinyl nebo koberec. Kromě upevnění a ochrany však lišty mají přidanou hodnotu v podobě protiskluzových vlastností. Ty ocení především rodiče malých dětí.

 Potřebujete poradit s výběrem vhodných lišt? Neváhejte se na nás obrátit.

 

Přejít na podlahové lišty

Rubriky článků:

Radíme

Radíme