Interiéry HOPA

Jak vybrat podlahové lišty k podlaze?

personKamil Šenk 24.4.2023

Při stavbě nebo rekonstrukci domu se může zdát výběr podlahových lišt jako nepodstatný detail, který se dá vyřešit kdykoliv později. Podlaha bez lišt však působí nedokončeně, odhalené spáry a přechody se plní nečistotami či hmyzem, problémem může být i rozlitá voda. Včasným dokončením předejdete zbytečným komplikacím, dosáhnete výsledku, který potěší oko, a usnadníte si práci.

Estetická stránka věci

Soklové i přechodové lišty jsou zejména praktickou záležitostí: zakrývají otvory a chrání zeď i podlahu. To však neznamená, že není důležitý také jejich vzhled. Než začnete řešit technické parametry, je třeba zvážit, zda budou soklové lišty kopírovat dekor podlahy (pozor, k některým podlahám neseženete soklové lišty v identickém odstínu), nebo jestli zvolíte moderní bílé provedení. Máte na domě francouzská okna? Je možné, že se vám pod ně klasická lišta vůbec nevejde. Než objednáte lišty na celý obvod pokoje, raději si ověřte všechny detaily. Pokud řešíte přechod mezi dvěma druhy podlah, je třeba se rozhodnout, ke které z nich budete ladit, případně zvolit neutrální nerezovou lištu.

Zásadní parametry u soklových lišt

Už víte, jak mají vaše lišty vypadat? Na řadu přichází volba šířky, výšky, tvaru a materiálu. Zásadní je, aby soklová lišta skryla celý otvor mezi podlahou a zdí či případné elektrické kabely. Změřte tedy největší mezeru od konce podlahy ke stěně a na základě tohoto údaje stanovte potřebnou šířku. Lišta by měla být o něco širší než mezera, aby ji důkladně překryla a nevznikal prostor pro další hromadění nečistot. Výšku lišty volte podle svého uvážení.

Obecně platí, že by měla korespondovat se svou šířkou i s výškou stropu v místnosti. Zamyslete se také nad jejím tvarem: moderní hranaté soklové lišty vypadají hezky, ale usazuje se na nich prach více než na zkosené variantě.

Další výzvou je volba materiálu. Ten by měl odpovídat materiálu podlahy. Dlažba, koberec, dřevo i vinyl vyžadují rozdílný přístup. Nejčastěji se používají MDF desky s fólií nebo tenké samolepicí PVC lišty.

Schodové a přechodové lišty

U přechodových lišt je třeba zvolit správnou výšku tak, aby se podařilo vyrovnat případný rozdíl mezi oběma na sebe navazujícími povrchy. Přechodové lišty se upevňují pomocí kovových trnů a hmoždinek, nebo se lepí přímo na podklad. Nabídka přechodových lišt různých materiálů, dekorů a rozměrů je široká a vybere si z ní každý.

Schodové lišty mají za úkol chránit použitý materiál před mechanickým poškozením a zároveň začisťují otvory po instalaci. Protiskluzové drážky mohou pomoci zamezit nechtěnému uklouznutí. I zde je na výběr z přírodních i umělých materiálů v různých dekorech a provedeních.

Teprve instalací lišt získá vaše podlaha či schodiště atraktivní a ucelený vzhled, navíc získá ochranu před mechanickým poškozením i usazováním nečistot. Správně zvolené a nainstalované podlahové lišty zkrátka pozvednou vaše bydlení na vyšší úroveň.

Rubriky článků:

Radíme

Radíme