Interiéry HOPA

Shrnovací dveře do bytu – proč jsou výhodné a jak je namontovat?

personKamil Šenk 9.8.2022

Shrnovací dveřePotřebujete v malém bytě ušetřit trochu prostoru? Shrnovací dveře vám v tom pomůžou – dovedou pozvednout každý interiér a pořídíte je v mnoha různých provedeních a barvách. Z jakých možností můžete vybírat a jak se montáž shrnovacích dveří provádí?

Shrnovací dveře jsou oblíbeným řešením u stísněných interiérů, chodeb i malých bytů o dispozici 1+kk, protože fungují na principu rolování do strany. Kde všude se uplatní, z jakých materiálů se vyrábí a jak se vlastně upevňují?

Koženka i plast

Pravděpodobně nejčastěji se setkáte s plastovými nebo koženkovými dveřmi. Koženkové dveře sestávají ze sololitu, předního dřevotřískového dílu a samozřejmě z koženky s textilním podšitím. Dají se pořídit i v dvoukřídlém provedení a v případě potřeby opatřit zámkem.

Plastové dveře jsou však o něco populárnější. Mohou být prosklené, plné, v různých barevných variantách nebo věrohodně napodobovat dřevo. Snadno je přizpůsobíte jakémukoliv interiéru, nábytku i dekoracím. Přidáním lamel je lze rozšířit na potřebný rozměr, takže se nemusíte nijak omezovat. Vyniknou v moderní domácnosti, kde dominují minimalistické motivy i v klasičtěji laděném obývacím pokoji. Mohou být skládací i harmonikové.

 

Přejít na shrnovací dveře

Dlouhá životnost a tichý chod

Shrnovací dveře jsou cenově dostupné – poměr kvality a ceny potěší i náročné. Dlouho vydrží (samozřejmě při šetrném zacházení) a jejich vzhled se časem nemění. Stále vypadají jako nové. Navíc jsou extrémně tiché (díky gumovému spoji, kterým jsou jednotlivé lamely vybaveny) a velmi snadno se udržují.

Optické zvětšení prostoru

Nejen, že vám shrnovací dveře uspoří místo (ušetříte až o padesát procent víc prostoru než u klasických otočných dveří), ale navíc vám pomohou místnost pocitově ještě rozšířit. Doporučujeme vám zvolit světlou barvou, která tento dojem posílí. Do tmavých prostor budou potom praktické prosklené dveře, které do místnosti vpustí více světla.

Montáž lze provádět svépomocí

Na rozdíl od posuvných dveří se dají montovat do stávajících zárubní. Obvykle se upevňují na vodící profil na rámu dveří (nebo může být lišta zabudovaná do podlahy).

Vodící profil je nejprve třeba upravit dle šíře zárubně a poté zde vyvrtat otvory k jeho připevnění. Vystačíte si pouze s vrtačkou, pilkou na kov a komponenty, které již najdete v samotném balení. Když budete postupovat dle návodu, montáž zvládnete bez potíží – nebo si můžete nechat poradit od prodejce.

Nechte si vytvořit dveře na míru

Další výhodou shrnovacích dveří je možnost zvolit si řešení, které přesně vyhovuje vašim potřebám a třeba i atypické místnosti. Máte-li velmi konkrétní požadavky, můžete si nechat navrhnout dveře podle vašich vlastních parametrů – a nebudete litovat.

 

Přejít na shrnovací dveře

Rubriky článků:

Radíme

Radíme