Interiéry HOPA

Jak čistit plastový plot?

personKamil Šenk 19.6.2023

Obliba plastových plotů roste. Pryč jsou doby, kdy váš pozemek mohla chránit pouze kamenná zídka, dřevěný plůtek, nebo třeba kovové šprušle. Výhodou plastu, či přesněji speciálního tvrzeného PVC, je kromě nízké pořizovací ceny i jednoduchá údržba.

Plot má odradit nezvané návštěvníky a zároveň je symbolem hezkého udržovaného domova. Proto je dobré se o něj čas od času postarat. V tomto ohledu jsou plastové ploty ideální volbou pro ty z vás, kteří nechtějí údržbě věnovat příliš mnoho času a energie – oproti plotům ze dřeva, kovu či kamene totiž plastové ploty nevyžadují prakticky žádnou péči.

Jednoduchá údržba

Ploty z plastu zároveň velice dobře odolávají vlivům počasí – ostré slunce, déšť ani sníh se na jejich celkovém stavu neprojeví. Je to zapříčiněno tím, že tvrzené PVC obsahuje UV stabilizátory, které plot chrání před degradací. Díky výše zmíněným vlastnostem zůstává vzhled plastových plotovek i po delší době stejný, plotovky nijak nekorodují, nehnijí, odolávají plísním, houbám, cizopasníkům i běžným chemikáliím. Nové plotovky stačí k údržbě pouze jednou za sezónu opláchnout hadicí a setřít hadříkem a jsou zase jako nové.

Čištění odolných skvrn

Pokud jste na sezónní čištění plotu pozapomněli a na plotě se objevily odolnější skvrny, nezoufejte, pomocníky k odstranění nečistot máte skoro jistě doma. Jde o jedlou sodu, či běžný ocet. Jedlou sodu smíchejte s trochou vody tak, aby měla konzistenci pasty a s touto pastou pak jemně očistěte zašlá místa. Nebo namočte houbičku do octa a jemnou stranou skvrny setřete. Po těchto procedurách plot důkladně opláchněte hadicí.

Dům s bílým plastovým plotem

Pokud máte bílý plastový plot, který jste nechali dlouho neudržovaný a objevily se na něm opravdu odolné skvrny, které neodstranila ani jedlá soda, zkuste použít staré dobré bělidlo. Vytvořte si směs bělidla s vodou, namočte do ní houbičku a aplikujte na váš bílý plot. Pozor – bělidlo leptá pokožku, vždy proto používejte ochranné rukavice. Po odstranění všech nečistot plot opět omyjte hadicí.

Pokud toužíte po krásném, cenově dostupném a zároveň prakticky bezúdržbovém plotu, je plastový plot optimální volba. Bude vám dělat radost dlouhé dekády a při jeho čištění se určitě nepředřete. Prohlédněte si naši nabídku bezúdržbových plotů.

 

Přejít na nabídku plastových plotů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme