Interiéry HOPA

Jak správně zaměřit parapety?

personHOPA.cz 24.10.2023

Stavíte dům, chystáte se na výměnu oken nebo předěláváte byt a čeká vás zaměření parapetů? V takovém případě potřebujete pečlivost a možná také několik rad, jak to správně provést. V tomto článku se podíváme na kroky, které vám pomohou provést toto měření s přesně a spolehlivě.

Řádně se připravte

Venkovní parapet je důležitou součástí fasády domu a má nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Po parapetu totiž stéká voda a odvádí ji od oken. Přesné zaměření venkovního parapetu je proto nezbytné pro správnou funkci.

Předtím, než začnete připravte si metr, vodováhu, tužku a papír.

Hloubka parapetu

Správnou hloubku (šířku) změříte od parapetní drážky v rámu okna či od parapetní lišty pod rámem okna až po hranu omítnuté špalety. Je dobré měřit obě strany, protože zdivo nemusí být vždy rovnoměrné. K této délce přidejte přibližně 1 centimetr, který bude parapet zapuštěn pod okenní rám.

Zároveň přidejte 4-5 cm tak, aby parapet přesahoval přes hranu spodního venkovního ostění. Tento přesah je klíčový, aby se zamezilo stékání vody na fasádu budovy.

Délka parapetu

Dalším úkolem je zaměření délky parapetu. Změřte prostor mezi dvěma špaletami. Při zapuštění v omítce připočtěte 2 centimetry na každé straně, což umožní správné zapuštění. Přidejte také přibližně 6 mm na koncovky parapetu, což zahrnuje obě strany. Pokud parapet nebude zapuštěný v omítce, měřte od jedné omítky ke druhé a odečtěte pouze 6 mm kvůli krytkám.

U hliníkových a ocelových parapetů odečtěte 1 centimetr. Tento 1 centimetr je klíčový, neboť zohledňuje tepelnou roztažnost materiálu a také sílu obou krytek na koncích parapetu.

Sklon parapetu

Při zaměřování berte v úvahu i instalaci berte v potaz také sklon parapetu. Přiměřený spád činí zhruba 7 °.

Přesné zaměření venkovního parapetu je klíčové pro úspěšnou instalaci. Věnujte mu proto dostatek času a pečlivě si zaznamenejte veškerá čísla. Pokud si nejste jistí, nebo byste zaměření raději nechali na odbornících, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme.

 

Přejít na nabídku parapetů

Rubriky článků:

Radíme

Radíme